zaterdag 9 januari 2016
André Courrèges: visionair (1923 - 2016)
André Courrèges is 7 januari op 92-jarige leeftijd overleden. Courrèges was zonder twijfel de grootste futurist die de modewereld heeft gekend. Even beslissend als Ornette Coleman, Gilles Deleuze en J.G. Ballard in hun disciplines waren. In de jaren zestig vormde hij met Paco Rabanne en Pierre Cardin de avant-garde van de mode die exact aanvoelde dat technologie de maatschappij radicaal aan het veranderen was en dat deze ontwikkelingen grote gevolgen hadden voor de vrouw. De vrouw stond nu op gelijke voet met de man (het logo van zijn merk was dan ook gevormd uit zijn voorletter en die van zijn vrouw Coqueline) en kon zich vrijelijk bewegen. De minirok was het kledingstuk dat dit idee belichaamde.
Courrèges was van huis uit ingenieur en had een grote interesse in architectuur wat je op het hoogtepunt van zijn faam terugziet in de presentaties, wonderbaarlijke sciencefictionscenario’s gesitueerd in hypermoderne interieurs of in de omgeving van de nieuwste gebouwen van Parijs. Zijn ontwerpen waren vernieuwd wat betreft silhouet en kleurgebruik (harde kleuren, veel wit) maar wat mij altijd heeft ontroerd aan zijn werk is de humor. Er is een foto uit de bovenstaande serie van drie modellen die in vol ornaat, zonebrillen en kleurige outfit, lachend een trap oplopen alsof ze een vrolijke toekomst tegemoet treden die op onweerstaanbare wijze de collectieve hoop van dat moment vangt. De meest positieve toekomst binnen handbereik.
Zijn directe invloed op de mode was echter van korte duur. Het optimisme zou na 1970 snel uitdoven en Yves Saint Laurent begreep de haute-bourgeoisie van Parijs beter, die opgelucht was dat ze zich niet voor altijd in ruimtevaartmode hoefde te kleden. Toch is de invloed van Courrèges beslissend geweest, nog steeds vormt hij een ijkpunt voor futurisme in mode. Het vriendelijke futurisme dat je terugzag in Helmut Lang collecties van de jaren negentig, Martin Margiela’s geleefde toekomst, Raf Simons op de momenten dat hij zwart inruilt voor wit, is allemaal te herleiden tot Courrèges. Zonder hem is de wereld weer wat saaier en gewoonweg minder vrolijk geworden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten