Mastodon designing futures where nothing will occur

woensdag 4 februari 2015

De Toekomst Hervonden: paperback

Nu in boekvorm (binnenkort ook bij bol.com): de tweede editie van De Toekomst Hervonden. Bij 1boek.nl al te bestellen (of bij de sympathieke boekwinkel om de hoek).

Goede timing gezien de nieuwe lading Aphex Twin tracks die sinds gisteren verkrijgbaar zijn. In de wirwar van gedachten die dit heeft opgewekt besefte ik mij opeens hoe de figuur van Aphex Twin eigenlijk door De Toekomst Hervonden waart, terwijl hij maar twee keer wordt genoemd. Met name het hoofdstuk 1993: De Toekomst Is Onaf waar ik het over een vertakking van techno heb, komt nu in een ander licht te staan:

Maar er bestaat een andere vorm van techno. Techno dat het dictaat van de dansvloer loslaat. Hier zijn verschillende namen voor verzonnen die nooit helemaal, en dat is wellicht al een goed teken, juist aanvoelden en geaccepteerd werden: ambient techno, intelligent dance music (IDM), electronic listening music. Wat deze muziek van zeer diverse artiesten verbindt is dat het, zoals de meest radicale tracks van Kraftwerk (‘Numbers’) of Model 500 (‘No Ufo’s’), niet retro klinkt. Het is muziek die een inherente toekomstigheid bezit. Hierdoor krijgt het de vorm van een vertakking die parallel is gaan lopen aan andere trends in muziek, maar enigszins vergeten raakte nadat de schijnwerper van de media-aandacht zich op nieuwere genres is gaan richten.
En inderdaad, de Soundcloud uploads zijn de "Grote Plaat", maar dan in een nieuwe, radicale vorm die probeert te breken met de conventionele manier van muziek uitbrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten